Het belang van een goede inboedelverzekering

Het belang van een goede inboedelverzekering

 

Voor wie een eigen huis heeft gekocht of er eentje huur, het afsluiten van een inboedelverzekering is dan wel zo verstandig. Een inboedelverzekering wordt vaak verward met een opstalverzekering, maar dat is absoluut niet hetzelfde! Een inboedelverzekering is namelijk voor alles wat in huis aanwezig is en ‘los’ staat. Hierbij moet je denken aan de meubels, accessoires etc. Een opstalverzekering is betreft alles wat vastzit aan het huis en dus een onderdeel is van het geraamte. Dit zijn zaken zoals de muren, eventuele dakkapel, maar ook het dak zelf. Naast een opstalverzekering is een inboedelverzekering dus ook van essentieel belang.

Verplicht

Waar een inboedelverzekering niet verplicht is, geldt dit voor een opstalverzekering wel. Dit komt, doordat je bij een koophuis in de meeste gevallen een hypotheek afsluit. Het huis is dus de eerste vaak 30 jaar eigendom van de bank. Daarom is het in Nederland verplicht gesteld bij een koophuis een opstalverzekering af te sluiten. Je kunt je beroepen op deze verzekering als je schade hebt aan de buitenkant van je huis of door eventueel brand de muren en het dak zijn verwoest. De meubels daarentegen, is een ander verhaal. Hiervoor dien je een inboedelverzekering af te sluiten. Deze is, in tegenstelling tot een opstalverzekering niet verplicht. Uiteraard is het wel verstandig deze af te sluiten. Doe je dit niet, dan is alle schade voor je eigen rekening. Een inboedelverzekering vergelijken is dus wel zo verstandig. Je vindt namelijk tal van verschillende aanbieders, met allemaal hun eigen voorwaarden.

Kosten

De kosten voor een inboedelverzekering zijn afhankelijk van de hoogte van je dekking. Je kunt je voorstellen, dat hoe hoger de dekking, des te hoger de maandelijks te betalen premie zal zijn. Doorgaans zijn de kosten voor een inboedelverzekering tussen de 10 en 30 euro per maand. Afhankelijk van wat voor soort huis of je hebt en ook in welke buurt je woont. Ook is het belangrijk dat je, wanneer je aanspraak wilt maken op een schadevergoeding, je huis voldoet aan de door je verzekeraar gestelde eisen. Dat betekent of je sloten gecertificeerd zijn en ook of je ramen zijn voorzien van de juiste beveiliging.

Dekking

In principe wordt alle schade die in huis aanwezig zijn door de verzekeraar onder een inboedelverzekering vergoed. Dit zijn dus je meubels, vloer, televisie, kleding en eventueel sieraden. Daarnaast zien we ook dat er veel verzekeraars zijn die standaard ook alles buitenshuis dekken, zoals tuinmeubelen en alles wat je verder in je tuin gebruikt. Daarnaast is het ook belangrijk vooraf goed te kijken naar het eigen risico. Het kan namelijk heel goed zijn, dat de kosten voor een reparatie lager uitvallen dan de kosten van het eigen risico. Je kunt er dan beter voor kiezen je niet te beroepen op je verzekering. Heb je een koophuis, dan zal je ook verplicht een opstalverzekering moeten afsluiten. Het kan zich dan lonen dit met elkaar te combineren. Door meerdere verzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar, kan dit in prijs enkele euro’s per maand schelen.