Aandachtspunten bij het kopen van een nieuwe stofzuiger

Aandachtspunten bij het kopen van een nieuwe stofzuiger

Een stofzuiger is een goed voorbeeld van een artikel dat maar heel zelden ergens tweedehands wordt aangeboden. Iedereen kan immers wel een goede stofzuiger gebruiken, dus als er bijvoorbeeld uit een nalatenschap zo’n apparaat overblijft, besluiten de nabestaanden meestal om het apparaat zelf te houden. Als je zelf toe bent aan een nieuw exemplaar, zul je dus in de meeste gevallen naar een elektronicawinkel of webshop moeten gaan. Eenmaal daar aangekomen zul je al snel tot de conclusie komen dat er heel wat te kiezen valt. Maar waar moet je precies op letten? Wij zochten het uit!
Prijsstelling

Een nieuwe stofzuiger heb je al voor honderd euro, maar er zijn ook exemplaren waarvoor je vier of vijf maal zo veel moet neertellen. Bepaalde merken schieten daar zelfs nog ver bovenuit. Maar daarmee weet je eigenlijk nog niets, want het is niet zo dat de duurste stofzuiger ook per definitie de beste stofzuiger is. Bovendien is het natuurlijk ook vooral de vraag welke eisen jij aan een stofzuiger stelt. Hoe vaak ga je het apparaat gebruiken? Hoeveel vermogen moet de stofzuiger hebben? En wil je liever een uitvoering met of juist zonder snoer? Die persoonlijke voorkeuren wegen natuurlijk mee bij het maken van je keuze.
Gebruiksgemak

Een stofzuiger moet zijn werk goed doen, maar moet daarnaast ook gemakkelijk in het gebruik zijn. Let dus op de wendbaarheid van het apparaat, de lengte van het snoer (indien van toepassing) en de mogelijkheid om de slang uit te schuiven, zodat je ergonomisch verantwoord kunt stofzuigen. Vooral wanneer je de stofzuiger langere tijd achtereen gebruikt, is dit erg belangrijk. Je kunt anders last van je rug krijgen. Ga je stofzuigers vergelijken, let dan ook op het gewicht van het apparaat. Zeker wanneer het een steelmodel is, waarin je het gehele apparaat voortdurend moet vasthouden, is dit een punt van aandacht.
Snoerloze of robotstofzuiger

Hoewel de meeste mensen nog altijd blijken te kiezen voor een stofzuiger met een snoer eraan, is de snoerloze stofzuiger de laatste jaren wel veel populairder geworden. Dat geldt overigens ook voor de robotstofzuiger, die zelf zijn weg kiest en al het stof op zijn weg verwijdert. Dat laatste klinkt veel mensen als muziek in de oren, want je hebt er zelf geen omkijken meer naar. Of toch wel? Besef dat zo’n stofzuiger minder zuigkracht heeft dan een traditioneel exemplaar en dat je het reservoir na elk gebruik moet legen. Bovendien is het niet per definitie een milieubewuste keuze, want een robotstofzuiger volgt geen gestructureerd patroon, waardoor het langer duurt voordat de hele vloer schoon is. Voor de handbediende snoerloze stofzuigers geldt dat ze vooral ideaal zijn voor de kortere stofzuigklussen. Bij langdurig gebruik achtereen kan de accu snel leegraken en zul je eerst opnieuw moeten opladen, voordat je verder kunt gaan.
Stofzuiger zonder zak

Wanneer je de stofzuiger vaak gebruikt, raakt de stofzuigerzak natuurlijk sneller vol. Deze zakken kun je in winkels, op markten en online aanschaffen, maar de prijzen kunnen behoorlijk oplopen. Afhankelijk van het benodigde type kun je zomaar vijf of zes euro per zak kwijt zijn. Stel dat de zak na twee maanden vervangen moet worden, dan ben je dus op jaarbasis dertig tot veertig euro kwijt. Bij een gebruiksduur van vijf jaar is dat dus honderdvijftig euro en dat geld moet je eigenlijk meerekenen als je de prijzen van stofzuigers met elkaar gaat vergelijken. Het zou dus zomaar kunnen dat een stofzuiger zonder zak helemaal niet zo veel duurder is dan een exemplaar met zak. Overigens zijn merkloze stofzuigerzakken vaak iets voordeliger dan zakken van de fabrikant zelf.