Zomervakantietip: zo creëer je meer ruimte in je huis en in je hoofd

Zomervakantietip: zo creëer je meer ruimte in je huis en in je hoofd

Heuptasje    heuptas heren    rugzak

We zijn de hele dag omringd door rommel en ruis. Hoe je daarvan afkomt? Probeer eens de KonMari-methode. Het is al langer bekend, maar nog lang niet iedereen zet de stap. Deze zomervakantie ga je ervoor om erna weer fris en fruitig aan de slag te gaan. 

 

Ontspullen is nog altijd een trend. En misschien wel een blijvertje, want trends zijn altijd tijdelijk. Sinds Marie Kondo het opruimvirus de wereld in zette op een manier die heel veel mensen aansprak en nog altijd aanspreekt, heeft consumeren een andere betekenis gekregen. Je consumeert wat je echt nodig hebt. Je behoudt waar je waarde aan hecht, wat je blij maakt en waar je gelukkig van wordt. De rest kan weg, en dat is vaak heel veel. In ieder geval meer dan je denkt.

 

Van opruimen word je gelukkiger

 

Eerst maar even die Marie Kondo methode, ook wel KonMari-methode genoemd. KonMari staat eigenlijk voor de filosofie van Marie Kondo: opruimen is een ritueel waar je gelukkiger van wordt. Je realiseert je dan pas wat echt belangrijk is. Word jij heel blij van je nieuwe duurzame vegan rugzak? Dan zal niemand je een strobreed in de weg leggen om deze te houden. Marie Kondo zeker niet. Maar al die spullen die al jaren in je vensterbank staan te verstoffen en waar je niets mee hebt, die kunnen weg.

 

Dat betekent echter niet altijd dat ze in de vuilniszak verdwijnen, sommige spullen kunnen gewoonweg doorgegeven worden of worden verkocht aan iemand die er dan weer blij van wordt. Is die heuptas heren een miskoop geweest? Dan kan deze prima door naar iemand die daar juist behoefte aan heeft omdat hij iedere dag een wandeling maakt en juist op zoek is naar zo’n Fanny pack. Zo maak je de ander blij en je raad het al: zo wordt iedereen blij. De een krijgt ruimte in zijn huis en daarmee in zijn hoofd, een ander is superblij met een nieuw product waar hij juist naar op zoek was en dat voor hem heel functioneel is. Geen overbodige troep, geen rotzooi, geen kapotte spullen (die moeten sowieso weg), maar kwaliteit, functionaliteit en blijheid.

 

Dit komt vast nog van pas: not!

 

Nog een eye-opener. Denk nooit: dat ga ik nog wel een keer dragen. Of: dit komt vast nog wel een keer van pas. Die vlieger gaat bij Marie Kondo niet op. Als je het niet nu kunt gebruiken, kan het weg. Doe je dit consequent dan ruimt je huis enorm op, krijg je meer ruimte in je hoofd en wordt het leven minder vervuild door ruis. Zowel letterlijk als figuurlijk.

 

Ga nu niet als een kip zonder kop van alles opruimen en uitzoeken, maar doe het stapsgewijs. Dus eerst die boekenkast, dan die gangkast, dan de zolder, dan een slaapkamer en ga zo maar door. Doe het gestructureerd anders leidt dat alleen maar tot meer rommel. En als je dan zo’n kast aanpakt, haal je eerst alles eruit. Alles! Dan ga je terug leggen wat je behoudt. De rest gaat, als het kapot is, in een zak naar het vuil. Goeie spullen gaan in een mand naar de kringloop of die geef je aan iemand anders weg. Opgeruimd staat netjes, voelt goed en geeft lucht.

 

KonMari-methode voor je thuisbureau

 

Nog een laatste tip voor thuiswerkers. Dat bureau. Slipt het steeds dicht? Weet je niet meer waar wat ligt (of juist wel, maar is het gewoonweg heel veel) dan is het tijd om hier de KonMari-methode op los te laten. Structureer je archief (wat moet écht bewaard en gebruik je dan ook?), haal overbodige spullen van je bureau en ruim ze netjes op in bakjes met daarop een etiket. Kijk eens naar wat er aan je stoel hangt. Hang dat handige heuptasje terug aan de kapstok (en ruim ook deze even leeg), zet die paraplu in een bak in de hal en hang de sjaal in je kast. Zo raakt jouw bureau lekker opgeruimd. Kun je je armen weer bewegen boven je laptop. Haal ook meteen overbodige rommel van je prikbord. Heb je die überhaupt nodig? Een opgeruimde muur geeft een opgeruimd gevoel. Zet ‘m op deze zomervakantie. Kom je er niet uit en is het heel hard nodig dat het wél gebeurt, kies dan voor de hulp van een opruimcoach.