Duurzaam wandmeubel van tweedehands meubels en pallets

Duurzaam wandmeubel van tweedehands meubels en pallets

Als er iets is dat vaak gratis is, zijn het wel houten pallets. Bedrijven zijn ze, mits er geen statiegeld op zit, liever kwijt dan rijk en ook particulieren bieden ze met regelmaat gratis aan, net als afgedankte meubels. Een beetje creatieve knutselaar maakt hier de mooiste dingen van. Een wandmeubel bijvoorbeeld.

 

Verzamel je wandmeubel bij elkaar

Een wandmeubel met open segmenten voor boeken, apparatuur en snuisterijen en afgesloten delen voor spullen die je liever aan het oog onttrekt: zo’n kast vol variatie geeft vreemd genoeg een rustig gezicht wanneer de complete wand ermee gevuld is. 99 van de 100 keer moet zo’n meubel op maat gemaakt worden, en dat is duur. Maar het bouwmateriaal is vaak gratis op te halen. Oude meubels kun je afhalen en thuis uit elkaar halen, net als pallets: Op bedrijventerreinen van Groningen tot Zeeland zijn ze te vinden, vraag wel even of je ze mee mag nemen. Met de stapel hout, scharnieren en deurknoppen die er overblijven na het uit elkaar halen, ga je aan het werk. Van de restanten draai je gewoon nog een meubeltje in elkaar. Een bankje om voor het huis te zetten bijvoorbeeld.

 

 

Verzekeren?

Aan bankjes die op de stoep staan, ligt vaak een ketting om diefstal tegen te gaan. Overigens is het een fabeltje dat je zelfgemaakte meubels of tuinmeubels niet kunt verzekeren. Elk meubel, binnen of buiten, is wel iets waard, en het is een kleine moeite even met je verzekering te checken hoeveel. Tuinmeubilair valt meestal onder de inboedelverzekering, maar ook dat moet even nagelopen worden. Maar maak je vooral geen zorgen als je liever een tuinbank dan een wandmeubel knutselt.

 

Ontwerpen en in elkaar zetten

Zo’n wandkast ontwerpen en in elkaar zetten is niet zo moeilijk als je denkt. Een kwestie van meten en weten hoeveel hout je nodig hebt. Bij een compleet wandmeubel is het een goede tip om het in delen op te bouwen, die je op het laatst aan de wand en aan elkaar vastmaakt. Hou rekening met stopcontacten en snoeren en natuurlijk met de vorm van de wand. Hergebruik elementen (scharnieren, deurknoppen, glasplaatjes, hoekstukjes) van de oude meubels, net als de blokjes van de pallets. Veel hoef je dus niet te halen bij de bouwmarkt, al is een voorraadje schroeven altijd handig. Stukken hardboard dienen als achterwand. Als alles af is schuur je de verschillende houtsoorten kaal tot één geheel, dat met een laagje olie of blanke lak een warme, natuurlijke uitstraling krijgt. Je bent goedkoop en duurzaam bezig door spullen te recyclen, maar bovenal heb je een zelf ontworpen en dus uniek meubel in je woonkamer staan.