Gratis en duurzaam

Gratis en duurzaam

Spullen een tweede leven geven, hergebruiken, is op zichzelf heel duurzaam. Toch zijn met name elektrische apparaten die wat ouder zijn niet noodzakelijkerwijs duurzamer. En ook niet voordeliger, trouwens. Want oudere koelkasten, wasmachines en vaatwassers verbruiken vaak aanzienlijk meer stroom dan nieuwere apparaten. Het is dus verstandig om altijd kritisch te zijn op (her)gebruik van oudere apparaten. Oók vanwege de kosten.

 

Energiekosten

In 2020 lagen de energietarieven ontzettend laag, in 2021 schieten de prijzen juist weer omhoog. De verschillen tussen de diverse aanbieders kunnen ook nog eens ontzettend groot zijn. Daarom is energie vergelijken altijd verstandig. Of je nou relatief nieuwe apparaten hebt of niet. Dat de prijzen van de stroom vorig jaar zo laag lagen heeft te maken met het instorten van de markt tijdens de lockdown. Dat was natuurlijk gunstig voor de consument, dat zorgde voor veel aantrekkelijke contractaanbiedingen. Hier kon soms wel 500 tot 600 euro per jaar mee bespaard worden.

 

Checken en vergelijken

Nu de prijzen weer flink stijgen, is het nog belangrijker om te vergelijken. Niet alleen wat betreft de energieprijzen, maar ook wat betreft het verbruik van bepaalde apparaten. Soms worden er gratis producten aangeboden waardoor men flink kan besparen op de aanschafprijs, maar als ze de portemonnee leegtrekken door het verbruik, is iemand nog niet goedkoop uit. Natuurlijk is de kans klein dat er bijvoorbeeld een hele duurzame wasmachine met het energielabel A+++ gratis wordt aangeboden. Hoewel het soms wel gebeurt. Het is in ieder geval verstandig om het energielabel even te controleren.

 

Hergebruik is duurzaam

Gelukkig is er altijd een positief punt aan een gebruikt apparaat dat gratis opgehaald kan worden. Hergebruik is in principe duurzaam. Anders was het apparaat misschien weggegooid en nu wordt de levensduur van het apparaat verlengd. Kan er gekozen worden uit meerdere gratis aanbiedingen? Bijvoorbeeld een koelkast die op te halen is in Noord-Holland en de ander in Zeeland? Kijk dan ook even naar de kwaliteit van de apparaten. Een beter merk gaat vaak langer mee.

 

Met of zonder duurzame stand?

Sommige apparaten hebben wel een goed energielabel, maar het kan zijn dat dit voornamelijk komt door een duurzame stand die op het apparaat zit. Als alleen die duurzame stand weinig energie verbruikt en de andere standen juist heel veel, kijk dan of je die duurzame stand ook vaak gaat gebruiken. Is het een apparaat zonder standen, dan is een goed energielabel wel raadzaam.

 

Nuttige tips

Ook voor de aanschaf van een frituurpan en de wasmachine hebben we nuttige tips. Frituurpannen hebben namelijk tegenwoordig vaak een koude zone. Dit heeft twee voordelen: de olie gaat langer mee en de pan gebruikt meestal minder energie. Dus dat is best duurzaam. Een wasmachine die een trommelinhoud van acht kilo heeft, is natuurlijk ontzettend handig als er veel gewassen moet worden. Maar heb je nooit veel was, dan is zo’n grote capaciteit waarschijnlijk energieverspilling als je er alleen een klein wasje in doet.