Is het tijd om te investeren een nieuwe televisie?

Is het tijd om te investeren een nieuwe televisie?

Is het tijd om te investeren een nieuwe televisie?

Thuis heb je in principe alles wat je nodig hebt in het leven, van een bed en douche tot een televisietoestel. Met een alles in één internet en tv abonnement ben je goed voorzien van internet en televisiesignaal. Maar waar deze diensten zich blijven ontwikkelen om met de tijd mee te gaan, blijft het televisietoestel waarop je naar televisiezenders of streamingsdiensten als Netflix kijkt hetzelfde als op de dag dat je hem aangeschaft hebt. Is het bij jou al tijd om te investeren in een nieuwe televisie?

Smart tv

Als je tegenwoordig op zoek gaat naar een nieuw televisietoestel, ontkom je eigenlijk bijna niet meer aan een smart tv. Vooral voor wat oudere mensen kan dit tamelijk irritant zijn, omdat ze die extra functionaliteiten helemaal niet zoeken. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je juist een televisie wil die meer kan dan alleen maar signaal ontvangen en weergeven. Heb jij nog een ‘ouderwetse’ televisie, maar wil je graag een televisie met internet en veel meer mogelijkheden en die een Google Chromecast overbodig maakt voor het kijken naar Netflix, YouTube en andere streamingdiensten? Dan kan die wens een goede reden zijn om een televisie die je al ruim aantal jaren hebt weg te doen. Gezien de dominantie van smart tv’s anno nu, kun je het oude toestel wellicht gratis weggeven.

Content in 4K kijken

Hoewel men met sommige smartphones al in een extreem hoge 8K-resolutie kan filmen, is dat voorlopig nog niet de standaard voor televisies. Wel zijn er al streamingsdiensten die content aanbieden in een superscherpe 4K-resolutie en is het aannemelijk dat ook televisiezenders hier binnen afzienbare tijd ook gebruik van gaan maken. Dan is het zonde dat je wel toegang hebt tot content in een hoge resolutie, maar je televisie het niet in die hoge resolutie kan tonen. Om te profiteren van het beste beeld, kan een upgrade naar een 4K-televisie een reële wens zijn.

Betere kleuren

De ultieme televisie-ervaring hangt niet alleen af van de scherpste resolutie, maar ook van de mooiste kleuren. Wat dat betreft zijn er de laatste jaren een aantal flinke ontwikkelingen geweest, in het bijzonder op het gebied van LED-tv’s. En QLED-tv biedt een enorm kleurvolume van 100 procent en een OLED-tv biedt zwarte beelden die ook echt diepzwart zijn. Een stap naar zo’n LED-tv kan de kijkervaring dus enorm verbeteren. Het verbeteren van die kijkervaring kan een goede reden zijn om jezelf een nieuwe televisie te gunnen.

Vloeiendere snelle beelden

Oudere televisies hebben over het algemeen een beeldverversingssnelheid van 50 Hz. Concreet houdt dat in dat het scherm 50 frames per seconde laat zien. Nieuwe televisies hebben vaak een verversingssnelheid van 100 Hz, waardoor ze 100 frames per seconde laten zien. Dat maakt weinig verschil als je naar een talk show zit te kijken, maar bij snelle beelden zorgt dit voor vloeiender beeld. Dat levert een realistischere kijkervaring op wanneer je kijkt naar sportwedstrijden of actiefilms.

Verder ligt het natuurlijk voor de hand dat het tijd is voor een nieuw televisietoestel als het oude toestel gebreken begint te vertonen die het kijkplezier teniet doen. Koop je een nieuwe televisie, doe dat dan met een oog op de ontwikkelingen die eraan zitten te komen in de toekomst. Zo heb je er het langste plezier van. Wellicht koop je dan een televisie met mogelijkheden die je niet meteen volledig benut, maar je bent dan wel klaar voor de toekomst met je nieuwe televisietoestel!