Doe bij twijfel een gehoortest die gratis is

Doe bij twijfel een gehoortest die gratis is

Heb je wel eens dat je in een ruimte bent met heel veel rumoer en dat je niet meer kan verstaan wat je gesprekspartner zegt? Of moet je steeds vaker vragen aan iemand om te herhalen wat die heeft gezegd? Dit kunnen signalen zijn van gehoorverlies. Er kunnen allerlei verschillende oorzaken zijn van gehoorverlies, maar gelukkig zijn er vaak ook oplossingen die de klachten kunnen verminderen. Je moet dan natuurlijk wel weten of er echt sprake is van gehoorverlies. Je kan bij twijfel eerst eens gebruik maken ven een gehoortest die gratis is. Je krijgt dan een indicatie die laat zien hoe goed jij nog kan horen. In dit artikel vertellen wij meer over een gratis gehoortest en over gehoorschade.

Wat kan je verwachten van een gratis gehoortest

Er zijn twee mogelijkheden als je een gratis gehoortest wil. Als je snel een indicatie wil van de kwaliteit van je gehoor dan kan je het beste kiezen voor een online gratis gehoortest. Hier vul je een paar vragen in en moet je enkele fragmenten beluisteren met je oortjes in. Vervolgens geef je nog antwoord op vragen over deze fragmenten. Je moet bijvoorbeeld aangeven tot wanneer je een bepaald fragment kan horen. Ook moet je aangeven wat er in een gesprek allemaal is gezegd, er is dan veel rumoer op de achtergrond. Als je dit allemaal gedaan hebt dan krijg je het resultaat te zien. Als je twijfelt over het resultaat dan kan je altijd een uitgebreidere test laten doen.

 

Als je beter wil weten hoe het met je gehoor is gesteld dan kan je een afspraak op locatie maken bij een audicien in de buurt. Hier wordt op een professionele manier gemeten hoe goed of slecht je gehoor is. De afspraak is volledig vrijblijvend en je kan online een afspraak inplannen. Door de test krijg je een beeld van je niveau van je gehoor. Als er veel schade is dan kan er gekeken worden of er aanpassingen nodig zijn zodat je in het dagelijks leven weer beter kan horen.

Zorg dat het niet nodig is

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming die kunnen helpen bij het voorkomen van gehoorschade. Zeker als je voor een langere periode bloot wordt gesteld aan geluid is het verstandig om gehoorbescherming te dragen. Er zijn verschillende winkels waar je gehoorbescherming kan kopen. Kijk welke vorm van gehoorbescherming het beste bij je past voordat je deze koopt. Voor festivals kan je bijvoorbeeld gebruik maken van speciale oordopjes waardoor je nog wel de muziek hoort. De oordoppen zorgen er wel voor dat de muziek geen schade kunnen veroorzaken aan je oren.

 

Als je eenmaal schade aan je oren hebt opgelopen dan is dit permanent. Gehoorschade ontstaat namelijk door fysieke schade aan je gehoor. De trilhaartjes in je slakkenhuis gaan kapot waardoor het geluid minder goed doorkomt. Je kan slechthorend worden en zelfs tinnitus krijgen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je altijd bedenkt of je in de situatie waarin je je bevind gehoorbeschadiging nodig hebt.