Hoe staat het met de inflatie?

Hoe staat het met de inflatie?

De consumentenprijzen voor goederen en diensten waren in april 2,7 procent hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. In maart bedroeg de inflatie 3,1 procent. De inflatie wordt maandelijks gemeten aan de hand van de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorafgaande jaar. Het inflatiecijfer voor april is gelijk aan de snelle raming die op 30 april werd gepubliceerd.

Prijzen verblijf in bungalowparken lager door minder vakantiedagen in april

De daling van de inflatie in april is grotendeels te danken aan de prijsontwikkeling van een verblijf in bungalowparken. Met bescheidenheid moet worden erkend dat deze daling voornamelijk samenhangt met seizoensgebonden factoren. Tijdens feestdagen en vakanties stijgen de prijzen voor toeristische diensten doorgaans, aangezien meer mensen op vakantie gaan. Doordat Pasen in 2024 vroeg viel en de meivakantie laat, telde april minder vakantiedagen dan vorig jaar. Hierdoor waren de prijzen voor een verblijf in bungalowparken in april 2024 gemiddeld lager dan in april 2023. In april was een verblijf gemiddeld 5,2 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder, terwijl dat in maart nog 16,0 procent duurder was dan een jaar daarvoor. Niet alleen vakantieparken merken het verschil in omzet maar plaatsen zoals zwembaden, sportclubs en casino’s (zoals bet777.be) zien vertraging.

Nieuwe methode energieprijzen

De nieuwe methode die het CBS vanaf juni 2023 zal gebruiken voor het meten en verwerken van de energieprijzen in de consumptieprijsindex (CPI) is een cruciale stap voorwaarts. Deze innovatieve aanpak zal leiden tot een nauwkeuriger en betrouwbaarder beeld van de werkelijke energiekosten voor huishoudens. Het is van het grootste belang dat de CPI, als leidende indicator voor de inflatie, een zo realistisch mogelijke weergave biedt van de prijsontwikkelingen. De overstap naar deze geavanceerde methode garandeert dat de CPI zijn rol als betrouwbare basis voor indexeringsdoeleinden kan blijven vervullen. Het achtergrondartikel van het CBS biedt een diepgaande uitleg over de implicaties van deze verandering, waardoor alle betrokkenen volledig op de hoogte zijn van de voordelen en gevolgen. Deze stap onderstreept het streven van het CBS naar nauwkeurigheid en transparantie, en versterkt het vertrouwen in de CPI als onmisbare economische graadmeter.

Inflatie eurozone stabiel

De publicatie van twee verschillende inflatiecijfers door het CBS, gebaseerd op de consumentenprijsindex (CPI) en de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP), verdient waardering. Het feit dat consumentengoederen en -diensten in Nederland volgens de HICP in april 2,6 procent duurder waren dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl de inflatie in maart volgens de HICP 3,1 procent bedroeg, getuigt van een zorgvuldige monitoring van de prijsontwikkelingen. Bovendien is het lovenswaardig dat het CBS de inflatie in de eurozone, die in april en maart 2,4 procent bedroeg, nauwgezet in kaart brengt. Deze nauwkeurige gegevens vormen een solide basis voor beleidsmakers en consumenten om weloverwogen beslissingen te nemen.

Verschil CPI en HICP

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Dashboard consumentenprijzen

Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en de prijsontwikkeling voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. De persoonlijke inflatiecalculator geeft inzicht in de ontwikkeling van de consumentenprijzen voor een individueel consumptieprofiel.